CHEF ADRIAN

Sunt de 17 ani in acest univers al gastronomiei.Bucataria mea nu este conceputa pentru a repeta actul codificat, ci pentru a crea, inventa, cu scopul unic de a arata bine şi frumos.

vineri, 13 aprilie 2012

PASTE FERICIT !!

                               


Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, care comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, invierea lui Iisus Hristos, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare. Invatatura ortodoxa despre invierea Domnului nu este separata de intreaga lucrare de rascumparare, de ridicare a omului din indepartarea sa de Dumnezeu. Astfel, ea nu trebuie separata nici de rastignirea si moartea Sa pe cruce, astfel ca lucrarea de rascumparare ce a facut Dumnezeu prin Fiul Sau intrupat sa fie unitara, dupa cum marturisim si in Crez.

Invatatura ortodoxa despre invierea Domnului

"In mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost Hristoase, toate umplandu-le Cel ce esti necuprins".  Acest tropar, pe care preotul in rosteste in timpul Sfintei Liturghii, este adesea considerat ca un rezumat al invataturii ortodoxe despre invierea lui Hristos. Dumnezeu adevarat, Hristos este pretutindeni si pe toate le umple, fiind necuprins. Nicodata nu s-a despartit de Tatal si de Duhul, Tatal, Fiul si Duhul Sfant fiind "Treimea cea de o fiinta si nedespartita". Om adevarat, el este ingropat ca un mort, infasurat in giulgiurile de ingropare. Dumnezeu-om, Mantuitorul Hristos se coboara la iad, dar nu ca un osandit, ci ca un Dumnezeu ducand in acel adanc al despartirii de Dumnezeu viata si lumina invierii, sfaramand incuietorile iadului si scotandu-i de acolo pe toti cei ce au crezut in El (I Petru 3, 19-20). in acelasi timp, El este si in rai cu talharul cel bun, dupa fagaduinta ("Astazi vei fi cu Mine in rai" - Luca 23, 43), lucru ce arata ca Hristos a murit pentru toti, pentru intreg neamul omenesc.

Taina invierii

Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos este si ramane taina, oricat am vorbi noi despre invierea Domnului Hristos nu putem ajunge la intelegere deplina.  Este "cea mai presus de lume inviere a lui Hristos Dumnezeu", adica ceva care e mai presus de ceea ce putem noi intelege cu puterile firii si de fapt e mai presus de ceea ce putem intelege noi deplin. In orice caz nu ajungem niciodata sa intelegem invierea Mantuitorului, pentru ca este mai presus de fire. Deci in ce a constat invierea Mantuitorului Hristos? A constat in invierea trupului, in unirea lui cu sufletul, deci sufletul la invierea Domnului Hristos s-a unit cu trupul Domnului Hristos si prin putere dumnezeiasca a inviat din morti. Despre acest lucru e scris in Sfintele Evanghelii, in cele patru Evanghelii. Fiecare Evanghelist prezinta invierea Domnului Hristos ca realitate, nu o explica, nici nu face aprecieri asupra invierii, ci fiecare Evanghelist prezinta invierea ca o realitate, ca ceva care s-a intamplat.

Invierea Domnului in Noul Testament

In fiecare Evanghelie din cele patru ale Noului Testament avem istorisiri ale invierii, ale imprejurarilor in care a inviat Domnul Hristos, si a aratarilor Mantuitorului care au urmat dupa inviere. Sfantul Evanghelist Matei in capitolul 28 al Evangheliei sale are aprecieri in legatura cu invierea, respectiv prezentarea celor ce au fost in legatura cu invierea. La fel Sfantul Evanghelist Marcu, avem in capitolul 16 astfel de relatari, in Sfanta Evanghelie de la Luca in capitolul 24, tot capitolul, si in Sfanta Evanghelie de la Ioan, doua capitole, 20 si 21.

Lumanarea de Inviere

In noaptea de Inviere multime mare de popor vine la biserica. Fiecare credincios poarta in mana o lumanare, pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului. Multi pastreaza restul de lumanare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz in casa. La sfarsitul alujbei, preotul imparte tuturor sfintele pasti, adica paine sfintita, stropita cu vin si cu aghiazma.

Mielul, simbolul sacrificiului

In cadrul sarbatorii Pastilor este prezenta si jertfirea mielului pascal creata de Dumnezeu la iesirea evreilor din robia egipteana, cand s-a nascut un popor ales care sa traiasca in libertate. Aceasta sacrificare a mielului pascal a prefigurat jertfa Mantuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia pacatului. Sacrificiul mielului pascal a trecut si la crestini care, in fiecare an de Sfintele Pasti, jertfesc un miel a carui semnificatie religioasa cei credinciosi n-o mai cunosc si se multumesc doar sa spuna ca asa au pomenit ca de acest mare praznic sa se taie un animal. Atat in Vechiul, cat si Noul Testament este prezenta jertfa mielului pascal, ceea ce denota si din acest punct de vedere o legatura fireasca dintre cele doua Testamente. Sacrificarea mielului in ziua de 14 Nisan cand incepe Pastele iudaic, este instituita de Dumnezeu. La primul sacrificiu pascal, fiecare israelit a luat din sangele animalului si cu el a uns amandoi usorii si pragul de sus al casei, in care vor consuma carnea fripta cu azima si ierburi amare (Ies. 12, 8).

Oul = renasterea

In traditia crestina, oul, colorat si impodobit, este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace. La inceput, ouale se vopseau cu plante in galben, culoarea soarelui, si in rosu, culoarea discului solar la rasarit si apus. Ulterior, ouale au fost decorate cu chipul lui Hristos, cu figuri de ingeri, cu un miel, cu motive astrale sau zoomorfe. La tara, romanii aleg oua proaspete de gaina si rata prin scufundarea lor in apa si pregatesc uneltele de ornamentat. Oamenii topesc ceara de albine in care se adauga putin carbune pisat, incondeiaza ouale cu motivele dorite si le pun apoi in vopsea pentru colorarea fondului. Local, se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai putin legate de incondeierea cu ceara: oua pictate, decorate in relief, incondeiate cu frunze de plante, impodobite cu margele etc. In comunitatile traditionale, ciocnitul oualor se face dupa reguli care difera de la o zona la alta, dar oricum respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitura (de obicei, barbatul mai in varsta), ce parti ale oualor sa fie lovite, ciocnitul sa fie "pe luate", "pe schimbate", "pe vazute" sau "pe nevazute".

Iepurasul aduce oua de Pasti

Iepurasul de Pasti este un simbol pagan, emblema a fertilitatii, asociat de crestini cu aparitiile lui Iisus dupa Inviere. Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare in Germania, pe la 1590. In unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate altfel in noaptea dinaintea Pastelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu